Велики четвъртък

Чистият четвъртък или Велики четвъртък  е четвъртият ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в който според традицията се боядисват яйца. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата – да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

По традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така, както боядисаните в червено яйца – кръвта му.

На този ден християните възпоменават Тайната вечеря, молитвата на Христос в Гетсиманската градина и предателството на Юда.

На Велики четвъртък Исус извършил пасха в дома на един жител на Йерусалим. Преди вечерята Той измил ритуално нозете на апостолите с думите „Не дойдох да служа, а да послужа“. По време на вечерята Той раздал на учениците си хляб и вино – Неговото тяло и кръв, като така установил св. тайнство Евхаристия. По време на вечерята Христос им казва, че един от тях ще Го предаде. Юда излиза и Го предава, а през нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето Му.

Вашият коментар